Isidre Bisbal i Derek Watson obren una nova via a Taghia (Alt Atlas)

Obertura d’una nova ruta a Taghia (Alt Atlas) al pic Jbel Toujdad (Champion du Maroc).

Isidre Bisbal (Mallorca a Dalt de Tot) i Derek Watson

El nostre projecte era obrir una nova ruta en aquest lloc idíl·lic de l’alt Atlas marroquí. L’objectiu se centrava a la cara est del pic Oujdad, però després d’un primer dia de reconeixement varen trobar una nova via en el lloc on volíem obrir inicialment. Més tard varen saber que era un projecte incomplet d’una cordada alemanya, tardor del 2016.

Ens varen decidir per una de les parets més emblemàtiques del lloc, el pilar oest del Jbel Toujdad (2550m).

La ruta projectada compartirà la paret amb una altra, entre elles la famosa i aclamada “Au nom de la reforme”.

La paret, un mur vermell compacte calcari d’alta qualitat configura un pilar molt estètic de poc més de 200 metres molt verticals més un tram una mica més fàcil fins el cim.

Cronologia

Dia 1: inspecció de l’àrea del Oujdad i Toujdad  cercant un parell de parets verges, inclosos el canyó del Timrazine que varen descartar per la seva complexa  aproximació.

Dia 2: Porteig de material, obertura i neteja dels dos primers llargs, uns 85 metres en total d’escalada de sèptim grau.

Dia 3: Jumareig del tram obert el dia anterior. Obertura d’uns 70 metres d’escalada de 5é i 6é grau majoritàriament. Neteja del tram nou.

Dia 4: Obertura de l’últim tram de la paret d’uns 40 metres. Després de netejar qualcunes pedres del recorregut, rapelam la ruta i després d’un bon descans escalam la via fent tots els llargs en lliure.

Champion du Maroc

La ruta que obrim i escalam durant aquestes jornades la varem dedicar al nostre guarda de gîte d’etape així com a la seva encantadora família.

Mohammed Amil és propietari d’una petita construcció habilitada per  acollir a viatgers. L’any 2016 va ser campió d’escalada del Marroc en una competició celebrada a Casablanca i nosaltres varem voler oferir-li, amb aquest nom la nostra nova obertura.

La ruta consisteix en 200 metres d’escalada vertical amb roca de magnífica qualitat, l’itinerari consta de dues parts diferenciades: una primera molt vertical i  difícil i una altra més fàcil i no tant vertical, amb qualques bones cingles i resalts.

La via són cinc llargs (qualcuns ben llargs):  el primer d’ells, el més difícil de 7a+/b. Un segon i molt guapo de 7a. El tercer, un tècnic 6c darrere el qual la dificultat decreix. El segueixen el L4 de 5+ i un últim llarg de 5+/6a.

Finalitzada la ruta encara restarien uns 100 metres més d’escalada d’entre 4t i 5t grau fins el cim, des del qual se pot baixar be destrepant (3r) o mitjançant un ràpel de 40 metres. Si no se vols fer cim, una vegada finalitzada la ruta se pot fer un petit ràpel (20m) por la cara sud  i baixar caminant.

Taghia, referent mundial en calcària

Les possibilitats de Taghia són moltíssimes. Les parets són incomptables, inclús per escalada esportiva, si bé el potencial real està a las rutes llargues (en especial por la seva roca calcària). De fet, durant la nostra estància començarem l’obertura d’una nova ruta en una altra paret, si bé no disposaven de temps i un virus va deixar l’obertura en projecte.

Les oportunitats que ofereix el lloc són grans, però les parets més properes al poble estan cada vegada més esgotades i s’ha d’anar cada vegada més lluny per trobar parets verges.

 

Resum

Rutas escalades

Champion du Maroc 7a+/b, 200mts (obertura i alliberació)

Haben Oder Sean 6b+, 250m.

Black Wolf 7a+, 420m.

Classe Montagne Epinal 6c+, 185m

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s